Monday, May 4, 2020

Bukan Teratai_Bab 3


BAB 3

            Hari Jumaat menjadi lebih istimewa kepada keluarga Dhiya’ dan Zikrillah. Jika sebelum ini Jumaat mereka raikan sebagai hari raya kecil sebagai seorang Muslim kerana Jumaat itu penghulu segala hari; hari Nabi Adam a.s. diciptakan oleh Allah; hari Nabi Adam diturunkan ke Bumi; hari yang diistimewakan dengan solat Jumaat; hari yang jika hendak berpuasa sunat mesti digandingkan dengan hari Khamis atau Sabtu atau kedua-duanya sekali layaknya orang besar-besar tidak mungkin dibiarkan berjalan sendirian; dan sekarang hari Jumaat juga hari mereka dapat berkumpul sekeluarga kerana Esmeralda balik dari Johor untuk cuti hujung minggu.

            Setakat dua bulan ini, Eizlan yang pergi menjemput Esmeralda dari kilang IQ Chem di Jalan Keluli 10 dan nanti dia juga yang menghantar Esmeralda balik ke rumah sewanya berdekatan Kebayan Sungai Buloh di Jalan Sena, Pasir Gudang. Biasanya mereka sampai sekitar waktu makan malam yang dilewatkan ke pukul 9.00 malam pada hari Jumaat agar dua orang itu tidak ketinggalan.

            Malam ini Zikrillah tidak ada kerana menghadiri persidangan antarabangsa di Pusat Persidangan Kuala Lumpur, KLCC. Dia mungkin pulang lewat atau tidur di bilik hotel yang disediakan kepada para peserta.

*     *     *

“Mereka lebih mahukan kau berbanding dengan aku,” Zikrillah mengomel sambil bersiap-siap hendak keluar pagi tadi.

“Bunyinya macam merajuk saja,” Dhiya’ tersenyum mengusik.

“Tak ada kau, tak ada anak-anak. Anak-anak perempuan kita semuanya anak papa dan yang lelaki semuanya geng papa,” Dhiya’ melurut lengan Zikrillah. Sekalipun dengan tangan sintetik, kemesraannya masih sama.

“Aku tahu,” Zikrillah tersenyum, menggenggam tangan Dhiya’.

“Cuma aku nak dengar kau mengaku yang mereka semua tu anak aku, bukan hanya anak-anak ibu,” Zikrillah menekan perkataan ‘semua’ dan sedikit mengajuk gaya Dhiya’ di hujung cakapnya. Zikrillah ketawa kecil apabila Dhiya’ mengerutkan hidung dan mulutnya serentak seperti cencorot.

“Ya… ya… semuanya anak kau,” Dhiya’ geram dengan sikap mengada-ngada sahabatnya, suaminya. Masih lagi Dhiya’ merujuk Zikrillah sebagai sahabat dahulu sebelum suami.

“Selamat, selamat,” ucap Dhiya’ di hadapan pintu selepas mereka bertukar salam, peluk dan cium.

*     *     *

Mendengar detaran kunci di pintu pagar dan ucapan salam tindih-menindih antara suara Esmeralda dan Eizlan, ketiga-tiga beradik yang dari tadi menunggu dengan tenang tiba-tiba ribut berebut menerkam ke muka pintu sambil sahut-menyahut menjawab salam seolah-olah ingin bersaing suara siapa yang paling nyaring. Umar, si bongsu sebelas tahun entahkan kerana kecil berbanding dengan abang dan kakaknya atau sengaja dimenangkan oleh mereka berdua yang dahulu mencapai tombol pintu dan memulasnya agar pintu terbuka.

Belum sempat Esmeralda menyua kaki ke dalam rumah, Umar sudah mula hendak ‘memuat turun’ segala pengalaman sekolahnya selama seminggu dan dia ada seribu satu soalan untuk Esmeralda.

“Umar… bagi kakak masuk dulu,” Aishah, si manis lima belas tahun yang penuh sifat ‘emak-emak’ menarik bahu Umar agar memberikan ruang kepada Esmeralda dan Eizlan untuk masuk.

“Kakak sihat?” Anas, teruna tujuh belas tahun yang selalu tenang mencapai beg sandang dari tangan Esmeralda dan menyalami kakaknya penuh hormat. Tangan halus kakaknya dicium sebelum mereka berlaga pipi kanan, kiri, kanan.

“Ya Allah, rindunya!” Umar juga yang menang dipeluk erat pertama sekali oleh Esmeralda.

“Ibu mana?” begitulah rutinnya saban minggu.

Seolah-olah siaran ulangan. Watak-watak yang sama, melafazkan dialog-dialog yang serupa dalam urutan yang tidak banyak berbeza. Bahkan pakaian mereka pun adakalanya berulang baju yang sama.

“Dah solat, nak?” soalan Dhiya’ juga seperti saban minggu.

Sesudah semua rutin soal-jawab itu selesai, mereka ke agenda seterusnya, makan malam.

“Wah! Angin bertiup ke arah Itali,” Esmeralda tersenyum melihat spageti Bologna, sup cendawan, roti bawang putih dan salad potong dengan sos vinaigret.

“Aishah yang buat kuah,” Dhiya’ bangga memberitahu mereka dan Esmeralda memandang Aishah sambil mengangkat keningnya dua tiga kali.

Aishah tersenyum manis. Malu bercampur bangga diberikan kepercayaan oleh ibu dan dipuji-puji pula oleh semua.

“Umar yang buat salad, tau,” sahutnya.

“Hai… kalau diceritakan nanti hilang ikhlasnya,” sambut Eizlan.

“Umar beritahu bukan untuk dipuji, tapi supaya sekiranya salad tu rasa kekurangan, semua orang tahu Umar yang buat, bukan Aishah,” jelas Umar mengambil tempat duduknya di meja.

“Maaf, abang salah faham,” Eizlan tersenyum menepuk bahu adiknya dua tiga kali.

“Roti dan sup, Anas yang buat,” tambah Umar. 

Panggilan abang dan kakak hanya lekat pada Eizlan dan Esmeralda. Entah berapa kali mereka mencuba Abang Anas dan Kak Aishah, akhirnya tinggal Anas dan Aishah juga.

“Pasti sedap, in shaa Allah,” Anas mengenyit mata.

“Senanglah ibu, ada banyak sous chef,” kata Esmeralda sambil menyenduk spageti ke dalam satu demi satu pinggan makan warna putih bersih kemudian disuakan kepada Aishah yang menceduk kuah merah-jingga ke atasnya.

Aishah menyerahkan pinggan kepada Eizlan untuk meletakkan salad di tepi spageti dan kemudian diserahkan kepada Anas untuk meletakkan dua keping roti dan meletakkan satu persatu pinggan yang telah siap atas pelapik pinggan (placemat) yang disediakan di tempat duduk setiap orang.

Sementara semua itu berlaku, Umar menyenduk sup cendawan berkrim ke dalam ramekin seramik putih comel dan meletak setiap satu di sebelah kanan setiap pinggan dengan penuh hati-hati.

Dhiya’ menuang air masak yang disejukkan ke dalam gelas kaca jernih berkaki dan memasukkan beberapa kiub air batu yang membekukan hirisan anggur, lemon dan sedikit pudina. Tidak sekadar menjadi hiasan yang cantik, apabila air batu mencair, rasa buah-buahan dan pudina akan memberikan rasa pada air masak. Rasa yang menyegarkan, membangkitkan tunas rasa dan paling penting, tanpa gula.

Kebiasaan orang Itali minum wain merah dan air kosong sama ada yang biasa atau berbuih kerana bersoda. Untuk keluarga mereka, cukuplah dengan yang halal. Setiap gelas diletakkan di hadapan pinggan masing-masing untuk memuatkan meja mereka.

Selepas Anas membaca doa makan, mereka makan dengan berselera sambil berbual-bual. Sesekali ketawa mereka berderai dek keletah Umar atau komen Aishah. Kemudian tenang mendengar Anas memberikan pendapatnya tentang sesuatu topik.

“Sedap Shah masak. Ada sesuatu yang berbeza daripada kuah ibu. Apa itu?” tanya Esmeralda.

Dhiya’ dan Aishah saling berpandangan dan Dhiya’ tersenyum kepada Aishah, mengisyaratkan agar Aishah menceritakan rahsianya.

“Malam ni Shah nak kita makan masakan Itali dan tidak sekadar makan, Shah nak kita sedar dan tahu apa yang kita makan,” mula Aishah.

“Ilmu…bagus!” sahut Eizlan, mengangguk setuju.

“Untuk kuah ni, Shah letak susu. Begitu sebenarnya sos Bologna,” jawab Aishah.

“Oh, patut warnanya lebih jingga berbanding dengan merah,” Anas menguis-nguis sos pasta dalam pinggannya.

“Yang kita biasa kata sos Bolognese tu sebenarnya sos daging ala Amerika. Lebih tomato dan daging cincang yang direneh lama dalam sos tu. Sos Bologna sebenar lebih berkrim. Tomatonya sedikit sahaja dan mereka gunakan susu. Sebenarnya, bebola daging yang gemuk-gemuk macam bola tenis tu dimakan di Itali sebagai satu hidangan, bukan sekali dengan spaghetti,” jelas Aishah.

“Jadi kita salah makan?” Umar memandang muka Aishah.

“Kita terbiasa dengan pembaratan atau lebih tepat peng-Amerika-an makanan negara-negara lain. Bukan tak ada bebola daging dengan spageti tapi saiznya comel-comel saja. Yang lebih biasa ialah daging cincang,” sambut Aishah.

“Macam roti bawang putih ni, betul tak Nas?” Aishah menunjuk ke arah Anas seolah-olah menyerahkan ‘pentas’ kepada abangnya.

“Cara sebenar adalah dengan membakar roti berkulit keras seperti baguette. Kemudian gosok permukaan roti yang dah dibakar dengan bawang putih yang dihiris, titik dengan minyak zaitun dara dan tabur sedikit garam,” jawab Anas.

“Ada sesetengah orang suka menambah oregano untuk serlahkan lagi rasa Italinya tetapi itu tidak perlu,” sambungnya.

“Jika caranya semudah itu, kenapa orang susah-payah guna mentega?” Eizlan mencicah sekeping roti ke dalam sup lalu meyuap ke mulutnya.

“Ha…” sambut Anas tersenyum.

“Sekalipun minyak zaitun dijual merata-rata di Amerika hari ni. Bahkan di Malaysia pun dah tak asing lagi, dahulu bukan begitu. Apabila pendatang dari Itali ke Amerika, minyak zaitun susah didapati. Jadi mereka gunakan apa yang mudah dan depan mata: mentega,” begitu Anas menyimpulkan.

Sedang mereka rancak makan, telefon berdering. Aishah hampir melompat untuk bangun dari kerusinya untuk menjawab telefon.

“Biar ibu jawab,” Dhiya’ menahannya.

Aishah kelihatan kecewa. Esmeralda berpandangan dengan Eizlan. Sebagai saudara yang paling tua, mereka sudah kenal larangan Dhiya’ dalam lembutnya. Aishah juga tahu bahawa itu satu larangan dan dia akur. Aishah duduk memutar-mutar spageti dengan garfunya sehingga spageti begulung-gulung naik sampai ke pangkal garfu dan kerana sudah habis panjangnya, terurai semula dan kemudian bergulung naik lagi.

Esmeralda mencari-cari jawapan pada muka Anas namun adiknya itu terus makan tanpa memanggung kepala. Apabila Esmeralda memandang Eizlan kembali, Eizlan memejam matanya dan menggeleng-gelengkan kepalanya lembut agar Esemeralda jangan mendesak dahulu.

“Ya, mak cik faham Akmal cuma hendak berbual-bual dengan Aishah tapi masanya sudah terlalu lewat dan kami sedang makan malam keluarga,” atur Dhiya’ tenang.

Aishah mengetuk garfunya ke pinggan sekali. Melepas geramnya melalui detingan garfu meningkah pinggan.

“Shah…” Anas menegur. Muka Aishah lebih masam daripada cuka dalam sos salad yang sedang dijamah oleh Anas.

“Mak cik harap Akmal faham, ya. Mak cik harap Akmal hormati masa Aishah dan keluarga mak cik. Assalamualaikum,” Dhiya’ meletak telefon dengan sopan sebelum memusing kerusi rodanya untuk kembali ke meja makan.

“Akmal kirim salam pada Aishah,” ucap Dhiya’.

“Kenapa ibu tak bagi Shah cakap dengan Akmal?” Aishah memandang wajah Dhiya’ tepat-tepat.

Masing-masing berhenti makan dan meletakkan sudu, garfu dan gelas masing-masing. Tidak kiralah berapa kalipun perbualan begini berlaku dalam rumah mereka sama ada kerana papa atau ibu menegur sesiapa atau mereka sesama mereka ada salah faham yang memerlukan penjelasan, rasa kekoknya tidak pernah berkurang. Apatah lagi susasa begini amat jarang berlaku antara mereka.

“Ibu dah bagi Aishah cakap sejam dengan Akmal di telefon petang tadi, sayang,” pujuk Dhiya’.

Esemeralda memandang wajah Eizlan tepat-tepat. Sejam?(!)

Eizlan hanya menyungging senyum mengiyakan.

“Shah tahu! Tapi Shah ada benda lagi nak cakap dengan Akmal,” protes Aishah. Mukanya sudah mula menunjukkan bibit-bibit rajuk yang semakin meraja.

“Aishah…” Dhiya’ memaut lembut tangan Aishah atas meja.

“Kakak kan baru balik, kita sedang makan.”

“Ah! Kakak ada sampai hari Ahad. Biarlah Shah cakap dengan Akmal malam ni!” Aishah menarik tangannya kasar.

Dhiya’ senyum tawar sambil melepaskan keluhan kecil. Aishah tidak mendengar. Tidak ada gunanya memberikan penjelasan.

“Makan, nak,” Dhiya’ menjemput mereka yang lain makan dan dia sendiri menyambung menyuap spageti yang diputar ke garfu ke mulutnya.

“Ibu!” Aishah menepuk meja dan bangun meninggalkan mereka.

Eizlan, Esmeralda dan Anas sama-sama hendak bersuara namun tertahan apabila Dhiya’ lebih cepat menyebut, “Makan, makan.”

Mereka terus makan sambil memaksa diri untuk tidak peduli pada Aishah yang merajuk.

“Zaman remaja zaman yang berapi-api. Haji Roma Irama,” Umar memetik dialog watak Ikal dalam filem Laskar Pelangi.

Hampir tersembur makanan mereka menahan sedak dan ketawa di meja makan. Sekalipun mereka seperti tidak peduli pada Aishah, mereka tidak mahu hatinya terluka kerana menyangka mereka tidak kisah akan perasaannya.




No comments:

Post a Comment